wtorek, 16 października 2012

Jesienne curry na rozgrzewkę


Jesień rozgościła się na dobre, a wraz z nią przyszedł czas na wprowadzanie zmian i ulepszeń, dzięki którym zima nie będzie taka straszna. W domu sprawdzamy piece, zanim na dobre ruszy sezon grzewczy. Z dna szuflady wydobyłam już dwie pary grubych wełnianych skarpetek (białe i fioletowe), którym zawdzięczam przetrwanie zeszłorocznej zimy. Wszystkie rośliny zostały ewakuowane z balkonu w ostatniej chwili przed zeszłotygodniowymi przymrozkami i w mojej kuchni zapanowała ziołowa dżungla, co jest bardzo, bardzo przyjemne. Od rodziców przytargałam koc z owczej wełny tak gruby, że spokojnie może robić za dywan. Wprost nie mogę się doczekać, żeby wyciągnąć się na nim z kubkiem malinowej herbaty z miodem i dobrą książką. 


Wraz ze zmianą pogody zmieniają się moje oczekiwania wobec jedzenia – kiedy mi zimno jestem głodna. Czasem kubkiem herbaty ciężko się rozgrzać, wtedy potrzebne jest danie, które pozostawia w żołądku miłe uczucie ciepła. Curry z kalafiora i batata jest świetną propozycją na rozgrzewkę. Proste, szybkie i aromatyczne danie, w którym słodycz batata równoważy szczypta chili, doskonale nadaje się na ponure deszczowe popołudnie, jakie było dziś w Krakowie. U mnie curry występuje w towarzystwie kaszy gryczanej - ten swojski akcent zadziwiająco dobrze zastępuje ryż i jest mile widzianą odmianą. Serdecznie zapraszam!



Curry z batata i kalafiora w towarzystwie kaszy gryczanej

(dla 2 osób)

1 duży batat
1 mały kalafior lub pół średniego
1 cebula
2 łyżki śmietany lub mleka kokosowego
pół szklanki przecieru pomidorowego dobrej jakości
ulubiona mieszanka przypraw typu curry
(jak się okazało w razie czego mieszanka do gyrosa również się sprawdza)
lub inny zestaw przypraw np. mielony imbir, oregano, słodka papryka, czosnek
1-1,5 szklanki wody
sól, chilli do smaku
natka pietruszki lub kolendry
porcja ugotowanej kaszy gryczanej dla 2 osób

Cebulę kroimy i smażymy na oleju/oliwie. Batat obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kalafior rozdzielamy na różyczki. Do cebuli dodajemy mieszankę curry, a po chwili również batata i kalafior. Warzywa podsmażamy przez chwilę tak, aby dobrze wymieszały się z doprawioną cebulą. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy ok. 10 minut – ważne, aby warzywa pozostały jędrne. Szybko, aby nie dopuścić do rozgotowania, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy danie solą i chilli, a na koniec dodajemy śmietanę/mleko kokosowe, rozrobione uprzednio z łyżką ciepłego sosu. Gotowe curry posypujemy natką pietruszki lub kolendry i podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego!