piątek, 18 października 2013

Makaron #2. Cukinia, czosnek, kozi ser.

Cukinia, czosnek, kozi ser - to zdecydowanie moje ulubione połączenie tej jesieni!



Zwłaszcza, że na Kleparzu nastał sezon na młodziutkie, jędrne cukinki - po prostu idealne! Danie proste, mało odkrywcze, ale niezwykle efektywne, dające wyśmienite połączenie wzajemnie podkreślających się smaków. Intensywny smak czosnku, kremowość koziego serka i delikatna, zielona cukiniowa nuta - i noc mi więcej nie trzeba! A przy tym przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut (oczywiście, jeśli mamy już ugotowany makaron). Nie przeciągając już dłużej, zapraszam na przepis!



Makaron z cukinią, czosnkiem i kozim serem

porcja ugotowanego makaronu

3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2-3 niewielkie, młode cukinie
opakowanie koziego serka do smarowania (np. Turek) lub kilka plastrów twardego koziego sera
sól, pieprz do smaku



Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i dorzucam zmiażdżony czosnek. Pilnując, aby nie zrumienił się za bardzo i nie zgorzkniał, przy pomocy obieraczki do warzyw, tnę cukinie na podłużne, cienkie wsplastry, które również wrzucam na patelnię. Smażę dość krótko tak, aby smaki się połączyły, ale aby "nie zamordować" cukinii. Następnie dokładam na makron i dokładnie mieszam. Całość uzupełniam kozim serkiem, ponownie bardzo dokładnie mieszam, aby cały makaron był przyjemnie oblepiony, i doprawiam do smaku solą i pieprzem. I gotowe. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wszystko mam, więc już jeden obiadek do pomyślenia z głowy dzięki ! Poza tym również uwielbiam to połączenie, a za kozim serkiem szaleję :))

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego blogu. Pozdrawiam serdecznie!