Ze zdumieniem uświadamiam sobie, że dopiero połowa lutego i modlę się, żeby zima nie zechciała wrócić.
Na pierwszy wiosenny obiad na tarasie wybrałam sycące, ale jednocześnie lekkie i bardzo świeże cytrynowe risotto z pietruszką i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Połączenie skórki cytrynowej, natki pietruszki i pieprzu jest niezwykle wyraziste, cytrusowe i mocne! W sam raz na powitanie wiosny - zapraszam serdecznie!
Risotto cytrynowe z pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem
(dla 4 osób)
2 szklanki ryżu
około litra wywaru warzywnego
50 g masła, olej do smażenia
sok z połowy cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
do podania starty dziugas
Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oleju: wsypujemy ryż i dokładnie obtaczamy go w tłuszczu. Następnie dolewamy wywar: po jednej chochelce, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i dopiero wtedy dolewamy następną. Do ok. 15 minutach ryż powinien być gotowy. Przekładamy go do miski i doprawiamy solą, świeżo zmielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem (nie żałować) oraz sokiem s połowy cytryny. Do osobnej miseczki wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz skórkę startą z dwóch cytryn. Gotowy ryż nakładamy do miseczek, posypujemy szczodrze cytrynowo-pietruszkową mieszanką. Jeśli chcemy sobie dogodzić, możemy zetrzeć trochę dziugasa lub innego dobrego, twardego sera - i gotowe. Smacznego!
Wiosna na 100% ! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Natalie!
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńWiosna musi już przyjść.
Dzięki, Aniu! Staram się ją zachęcić, jak mogę!
Usuńchyba zadziałało :) We Wrocławiu wiosna ;)
OdpowiedzUsuńJem często risotto , ale nie wpadłam na pomysł aby zrobić je z cytryną ! : ) Wygląda smacznie ; )
OdpowiedzUsuń