wtorek, 7 maja 2013

Radość: muffinki wiśniowo-migdałowe


Idealna muffinka powinna być :

śliczna 
pyszna 
puszysta jak chmurka. 



Uwielbiam wybierać papilotki do muffinek – są niczym plisowane spódniczki dla lalek.



Uwielbiam układać muffinki na talerzu i się im przyglądać. 



Uwielbiam patrzeć jak szybko znikają i zostają po nich tylko papierowe spódniczki. 

Muffinki to dla mnie ulotna radość chwili.


Muffinki z suszonymi wiśniami i płatkami migdałowymi 

(10 muffinek) 

120 g miękkiego masła 
90 g cukru 
1 duże jajko 
pół szklanki mleka 
garść suszonych wiśni 
garść płatków migdałowych + trochę do posypania muffinek
120 g mąki 
mała łyżeczka proszku do pieczenia 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy cienko masłem. 
Masło miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dolewamy mleko i znów miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z suszonymi wiśniami, płatkami migdałowymi i łyżeczką proszku do pieczenia, a następnie dodajemy do masy i krótko miksujemy. Napełniamy ciastem papilotki i posypujemy wierzch ciasta pozostałymi płatkami migdałowymi. Pieczemy 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedzenie mojego blogu. Pozdrawiam serdecznie!